lördag 22 september 2012

Oktoberfix

Nej jag vet, det är fortfarande september. Men den här lördagen känns det som oktober. Träden gulnar utanför, regnet öser ned. Egentligen borde jag ha tagit in pelargonerna i veckan, men tiden infann sig aldrig.

Förra helgen hann vi i alla fall med en hel del utefix och det känns skönt nu. Bland annat plockade jag in tomaterna och la dem på en bricka i fönstret. För kan jag se dem mogna, dag för dag.

måndag 17 september 2012

Kräftskiva - croustader med kantarell och marinerad sveciaost

Att byta recept med andra är ju bland det bästa, eftersom det då är testat och rekommenderat. När vi skulle ha kräftskiva nyligen, med 15 gäster, frågade jag runt lite efter bra tilltugg. Och fick förstås napp.
Så. Som mingeltilltugg gjorde jag sveciaost skuren i munsbitar och marinerad i olivolja, balsamvinäger, lite flytande honung och rikligt med strimlad färsk basilika. Galet gott!

Jag gjorde också tunnbrödsrullar där jag vispade philadelphiaost med smak av örter och lite smör, som jag sedan blandade ned rikligt med färska hackade örter i - basilika, gräslök, rosmarin och timjan. Sedan bredde jag det på tunnbröd, gjorde rullar och skar i tunna skivor. Också väldigt smarrigt!

Croustaderna gjorde jag i princip en vanlig kantarellstuvning till - finhackad lök och vitlök fräst i smör. I med grovt hackade kantareller och sedan grädde och lite maizena. Och en nypa socker, salt och peppar. Ovanpå skulle det egentligen vara en skiva brie och en klick röd rom. Det ska jag testa nästa gång, men det var väldigt gott utan också. Tro mig!