fredag 24 augusti 2012

Älskade sensommar

När regnet stannat av igår gick jag en sväng i trädgården. Underbar luft, nästan lite höst. Rabatterna börjar bli gulnade, överblommade. Men med kameran i handen ser jag inte det. Då ser jag bara det fina. Den vinröda rudbeckian (som jag drev upp själv förra året), senblommande klematisen, rosorna, den vita vaniljtagetesen.

Och framförallt - Buddelejan. Fjärilarnas älskling. Jag har två sådana, men vara den ena är kraftig i år. Den stor bredvid odlingabänken, i skydd av altanens baksida. Den andra är mer utsatt, sitter i sol men väldigt öppet. Det får bli dagens tips - sätt Buddelejan i lä, skyddat och soligt. Där verkar den trivas, trots att jorden inte är så bra där.


torsdag 23 augusti 2012

Kantarellsoppa

Någon gång under svampsäsongen unnar jag mig alltid att göra en riktigt god svampsoppa. Här kommer mitt bästa recept:



Kantarellsoppa, 3 personer

En klick smör
4 schalottenlökar
Cirka 3 dl svamp som är förvälld ( när du stekt ur allt vatten ur svampen)
3 dl grönsaksbuljong
1,5 dl vitt vin
3 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar
Bladpersilja

Finhacka löken och stek i smör tills sen mjuknat lite. Tillsätt svampen (spara lite att garnera med) grovhackad och vinet. Låt vinet reducera till hälften. Fyll på med buljong och grädde och mixa så att soppan blir slät.
Salta och peppra efter smak. Garnera med grovhackad svamp och persilja.

Servera med ett god bröd och ost.

söndag 19 augusti 2012

Skördelycka

Idag kom vi hem efter några dagar på vift. Hittar tre färdiga tomater och faktiskt de första haricot vert-bönorna. Buskarna har varit otroligt sega. Misstänker att odlingsbänken blev för kall precis efter sådd.

Salladslöken börjar också bli klar. Så jag tog några sådana också. Tillsammans med bulgur, salladsblad från bänken (växer snabbare än jag hinner skörda), gul och röd paprika, bönorna, egen gurka, persilja, basilika, kokt ägg och räkor blev det en grymt god sallad.

Satt fint efter skräpmatslunch på vägen hem.

Och, jo just det. Fick tips av kollegan Annette om frysta gröna sojabönor, vilket jag är glad för. Supergoda! Du tar bara upp dem ut frysen, sköljer en minut i kallt vatten och sedan ner i salladen. Perfekt!





fredag 10 augusti 2012

torsdag 9 augusti 2012

Grym tomat och snabba kalla wraps

Jag säger det igen, black russia-tomaten är verkligen grymt god. Idag fick vi improvisera kvällsmaten eftersom vi var och hälsade på hos en granne som har ett underbart växthus knökat med pelargoner. 300 olika sorter! Gissa om jag blev glad när jag fick med mig tre fina sticklingar hem. , som ska planteras imorgon när jag är ledig.

Hur som helst, kvällsmaten var inte direkt genomtänkt när jag kom. Jag plockade helt enkelt fram lite av som fanns i kylskåpet och då fick alla i familjen göra en kall wrap med valfritt innehåll. I min blev det sallad, tomat, gurka, kokt ägg, tonfisk, grön paprika, feta och soltorkade tomater. Och färsk purpubasilika. Tänk vad lätt det är att laga mat när den växer i uterummet. :-)

Hur mycket tänker du på mat?

Det slog mig här om dagen att jag nog tänker väldigt mycket mer på mat än vad gemene man gör. Vad jag ska laga idag, senare i veckan eller vid en kommande tillställning kan jag fundera över hur mycket som helst.

Därför är jag också dålig på att göra matplaneringar för veckan. Jag kan helt enkelt inte säga så långt i förväg vad jag kommer att vara sugen på när torsdagen väl kommer, om det bara är söndag när jag sitter där och funderar över storhandlingen.

Jag har väldigt svårt också att bara äta något enkelt och vardagligt i veckorna, för det finns ju så mycket annat gott att laga.

En kvinna jag intervjuade härom dagen sa att hon aldrig läser en bok två gånger, eftersom det finns så mycket böcker hon inte läst än. Som en stor skatt.

Och så ser jag på mat. Varför äta makaroner och korv, igen, när jag kan njuta av något nytt och spännande?

Nackdelen är förstås att vi får svänga in och handla ingredienser alldeles för många gånger i veckan, vilket tar tid och är dyrt. Nu är klockan till exempel 15.30 och jag sitter på tåget hem, funderandes över vad vi ska äta ikväll. För jag har fortfarande inte bestämt mig.

tisdag 7 augusti 2012

Kyckling- och kantarellenchiladas



Visst ser det smarrigt ut ovan. En specialare som jag brukar göra så fort jag har gula kantareller hemma. Funkar lika bra sensommar som höst. Jag tror att själva idén kom från svärmor från början.

Kyckling och kantarell-enchiladas (fyra personer)

3 kycklingfiléer
4 dl förvälldakantareller
2 dl creme fraiche
1 påse tacokrydda (köpt eller gör)
Salt och peppar
4 tortillas (de små brukar jag använda)
Mozzarella eller annan valfri ost

Skär kycklingen i små bitar och fräs i stekpannan, när de börjar bli klara tillsätt kantarellerna (som då redan har förvällts, det vill säga stekts tills vätskan är borta). och creme fraichen, låt det koka upp. I med tacokrydda. Den här gången blandade jag i finklippt färsk rosmarin också, det var inte alls dumt.

Låt det koka någon minut eller två, lägg ut tortillabröden bredvid varandra och fördela kycklingröran på dem. Vik ihop så att den ligger omlott och lägg i en form med skarven nedåt. 

Strö över riven ost och in i ugnen på cirka 200 grader, i kanske 10 minuter. Tills osten smält och bröden fått lite färg och knaprighet. Servera med sallad och gärna en klick creme fraiche.
 
     


fredag 3 augusti 2012

Bullbak - bästa receptet

Det är inte ofta jag bakar bullar, men imorgon äter det treårskalas så då passar jag på. Bästa receptet jag hittat, tro mig, finns i Leilas A piece of cake. Här är grundreceptet, sen kan du variera som du vill. Jag älskar kardemummaknutarna, men idag blir det somriga blåbärsbullar.