fredag 27 juli 2012

Stockrosen - vartannat år-blomma

Stockrosorna blommar nu, ännu en favorit hos mig. Jag har varit lite klurig och satt stockrosor två år i rad, eftersom de blommor först andra året. Sedan kommer de igen genom att se frösår sig. Det hoppas jag på i alla fall.

I år har mina tyvärr fått ohyra på bladen, så jag har fått plocka bort en massa. Men blommorna är i alla fall fina och orörda.

torsdag 26 juli 2012

Potatissallad med örtdressing

Jag tar ofta fram mobilen och plåtar av recept jag hittar i tidningar numera. Så himla smart, eftersom jag då kan ta fram det lätt när jag ska handla. Ibland får jag nämligen sådana infall när jag är i butiken, att jag ska köpa hem till något jag läste för ett tag sedan.

Här kommer ett sådant recept, på en supergod potatisallad. Det kommer visst ursprungligen från Paolo Roberto.




Bästa picknickmackan - kyckling i balsamvinäger och persilja

Det här är ett favoritrecept, utrivet för många år sedan ur Elle. Det är en picknickmacka som heter duga. Om du tycker att röran blir lite för stark, rör i ett par dl creme fraiche.

Balsamkyckling:
6 personer

1 grillad kyckling
3/4 dl olivolja
3/4 dl balsamvinäger
1/2 citron (saften)
2 vitlöksklyftor, pressade
1-2 dl hackad persilja
Valfritt bröd, gärna surdegsbröd eller till exempel ciabatta
Salladsblad
Tomater i skivor
Hyvlad parmesan

Ta bort skinnet från kycklingen och ta loss köttet. Blanda dressingen som består av oljan, balsamvinäger, citronsaften, vitlöken och persiljan. Lägg i kycklingen och låt det marineras i några timmar.
Lägg salladsblad och tomatskivor i separata burkar, och gör i ordning mackorna på plats.



Svamptoast med persilja

Jo, det blev en svampmacka i går kväll. Tänk att något så enkelt kan vara så gott.

Fräs svampen tills all vätska verkar vara borta (när pannan är hyfsat torr). Tillsätt matlagningsgrädde, koka upp och tillsätt majsenaredning. När den känns lagom tjock, i med lite soja, salt och peppar samt en nypa socker (gör stor skillnad). Lägg upp på bröd, strö över riven ost och in i ugnen. Jag kör 200 grader tills osten smält och brödet känns lite knaprigt i kanterna. Kanske 10 minuter. Lägg på tallrik och strö över persilja (mycket om jag får välja)

Sjukt gott!

tisdag 24 juli 2012

Skövlad svampskog - aj aj aj

Idag tog vi en tur till svampskogen, mina föräldrar och jag. Vi har ett favoritställe, en skog som kryllar av gula små raringar. Men idag fick vi en chock när vi kom dit. Stora maskiner hade slagit sig fram i skogen och gällt mängder av träd. Där det förut var perfekt svampmark var det nu stora högar av ris och fällda trädstammar. Skörden blev därför inte så stor som den brukar bli.

Efter rensning har jag nästan tre liter kantareller. Inte så illa i och för sig.

Nu klurar jag på vad det ska bli av dem. Svampmackor? Lyxig hemgjord pizza eller kanske pasta?

Ikväll är vi, trevligt nog, bortbjudna på middag. Men imorgon står det svamp på menyn. Återkommer med i vilken form. :-)

söndag 22 juli 2012

Läckö slottsros, rosenskära och gul squash

Idag lyser morgonsolen så där skönt. Värmande. Omhuldande. Jag tar som vanligt en morgonrunda, idag med handskarna på för att rycka lite ogräs. Treåringen går bredvid. Luktar och tittar. "Mamma jag älskar blommor" konstaterar han. För han vet att jag också gör det.

Idag fascineras jag av att brudslöjan är så fin som marktäckare under rosorna. Som en vacker matta de kan spegla sig mot.

Och så är jag lite förvånad över att rosenskäran är så buskig. Den passar fint både i krukorna och i rabatterna. Här kommer ett gäng bilder från morgonens runda. Njut!

torsdag 19 juli 2012

Potatislycka

Nu hade jag inte tålamod att vänta längre. Idag välte jag ut alla hinkar med potatis. Först såg det knapert ut, när jag bara drog upp blasten. Men sen, när jag välte hinkarna upp och ned i skottkärran, blev jag löjligt lycklig. Ett helt durkslag fyllt med fina ljusgula potatisar.

Sicken tomat

Kolla in, sorten heter Black russian.

Fru Flammentanz

Nej, jag är fortfarnas inte nöjd med min framsidesrabatt. Den saknar harmoni, på något sätt. Den rosa lavendeln tycker inte om sitt nya hem, den får flytta till en soligare plats till hösten. Den vinröda stjärnflockan har fått en sjukdom på bladen. Enda glädjeämnena just nu är rosorna. Särskilt den rosaröda klättrande Flammentanzen stortrivs på stenen. Så den får det bli en bild på idag. Inte resten av eländet...

onsdag 18 juli 2012

Chicago Peace och ?

Just nu är hon den som stjäl mest uppmärksamhet i rabatten vid lekstugan. Min Chicago Peace. Hon är egentligen en ganska tanigt grönskande ros med få grenar, en vanlig rabattros med andra ord. Men blommorna... Stunning!






En annan söt sak som jag fått av svärmor är denna lila sak. Metern hög med ett bladverk likt plättar i luften. Blommen är som små lila droppar, som när de öppnar sig blir till små klockor med gula pistiller. Så skör att den är svår att fånga på bild. Men åh så vacker. Någon som kan svara på vad det är?









Lyckat projekt

Att bygga ihop mina två rabatter till en blev ett lyckat drag. Nu blommor det längs hela sidan och känna betydligt mer frodigt och enhetligt. Visst blev det vackert?





Den här rosen är fantastiskt fin just nu. Har tyvärr glömt namnet. Väldigt lik tummelisa, men det är det inte. Brudslöjan i botten gör den extra fantastisk.

Frukt på julrosen?

Från att ha varit ett barn med två ynklig blad har min julros plötsligt fått nytt liv. Den har växt och blivit en riktigt ståtlig julibrutta. Men, ärligt talat visste jag inte att det kan bli frukter, när de inte blommar. Häftigt!

lördag 14 juli 2012

Svamplycka - redan

Tog en sväng i skogen idag, och hittade faktiskt en del kantareller. Bättre än så här blir det knappt.

Bästa efterrätten

Det här måste ändå vara en av de godaste efterrätterna. Rabarberkompott med kardemumma och turkisk yoghurt vispad med florsocker och mortlade kardemummakärnor. Den sistnämnda passar till det mesta - bär eller fruktsallad.
Jag tyckte den var så god att jag bjöd svärföräldrarna på den idag. Eftersom de firar 40-årig bröllopsdag imorgon. Grattis!


onsdag 11 juli 2012

Bulgursallad på italienska och en grym kycklingmarinad

När vännerna kom på middag i går improviserade jag ihop en sallad som verkligen blev riktigt god. Jag tänkte i princip på vad jag hade hemma och vad jag tyckte om, och resultatet blev:
(För cirka 5 personer)

Bulgursallad på italienska:

Hel bulgur (koka enligt paketet, för 4 pers)
Rucolasallad + någon annan sorts sallad, jag tog den jag har i drivbänken
Färsk basilika, efter smak och tycke. Riv bladen i mindre bitar
Soltorkade tomater, kanske 10-15 stycken, skurna i strimlor
Mozzarella, skuren i stavar. (jag köpte en sådan lång rulle, de är lättare att skära)
Körsbärstomater, skurna i halvor

Skölj all sallad ordentligt, blanda samman med kokad och avsvalnad bulgur. Riv i basilikan och lägg i  soltorkade tomater och halverade körsbärstomater. Lägg över mozzarellan och ringla lite olivolja över + riv svartpeppar över mozzarellan.

Servera med exempelvis en creme fraiche smaksatt med olivolja, pressad vitlök, salt och svartpeppar och en hemgjord vinegrette.

Marinad till kycklingspett:

5 kycklingfiléer, skurna för att trä på spett
1 dl rött vin
2 msk honung
2-3 stjälkar färsk rosmarin som du river av bladen på och blandar i
1 vitlöksklyfta i tunna skivor
salt och peppar + rapsolja

Marinera cirka 2 timmar, trä på spett och grilla.

Servera spetten med salladen, såserna och ett gott bröd. Mmmm!



Surdeg på burk

För några veckor sedan köpte jag hem en sådan där burk med färdig surdeg. Så i går skulle vi ha vänner hem på middag, och då passade jag på att testa den i ett brödbak.

Vet inte hur många surdegar jag gullat med här hemma senaste åren. Ett tag när jag hade bra fart på en brukade jag jäsa själva degen i torktumlaren, och det är faktiskt ett bra tips. Men, i slutändan dog alltid själva grundsurdegen. Så det här med färdig surdeg på burk verkade ju som en bra ide.

Jag hade köpt en vetesurdeg (det finns råg också), men tyvärr hade jag ingen vetemjöl special hemma, som jag annars oftast bakar på eftersom det ger ett högt och luftigt bröd. Istället tog jag ett mjöl jag fått av min mamma, närproducerat i Skärblacka i Östergötland.

Jag följde receptet som står på surdegsburkens botten, vilket är väldigt enkelt. Men jag valde att baka på lantmjöl och något som heter chapatimjöl, vilket är grahamsmjöl som är finsilat.

Resultatet blev ett jäkligt gott bröd - jag gjorde tre baguetter. Fast. De blev lite platta tycker jag. Kanske berodde det på mjölvalet... Nästa gång testar jag vetemjöl special. För det blir absolut en nästa gång.


PS. Glöm inte att köpa med jäst om du köper en sådan här burk. Det ska vara ett halvt paket till en sats.

måndag 9 juli 2012

Tomatdöden?

En av mina (fortfarande gröna) tomater ser inte alls kul ut. Hoppas verkligen inte att resten av de som sitter på busken går samma död till mötes. Undrar vad som hänt...

Mer från besöket i Trädgårdsföreningen - Göteborg

Trädgårdsföreningen i Göteborg bjöd verkligen på mängder av inspiration. Så många rara fröknar jag skulle vilja ha i min trädgård. Här kommer ett urval bilder. Av miljön och finingar jag absolut vill ha.